Co-working space

In een pand gelegen in de Burgsesteenweg 347 9030 Mariakerke is de opdracht gegeven om een urban collaborative workspace met een tijdelijke verblijfsunit voor een koppel te ontwerpen. Het pand moet mensen inspireren, idee├źn moeten er uitgewisseld kunnen worden en flexibele werkplaatsen, ontspanningsruimte en vergaderruimtes zijn een must in dit ontwerp. WORK, MEET, RELAX, FOOD en STAY staan centraal en dit in een huiselijke sfeer.

Het gelijkvloers met de verdieping achteraan wordt gebruikt als co-workingspace, terwijl in het voorste gedeelte van het pand de eerste en tweede verdieping voorzien zijn voor het tijdelijk verblijf.

Het concept is vertrokken vanuit Biophilic design. Biophilic design is de natuur gebruiken als aantrekkingspunt. Dit zorgt ervoor dat de creativiteit en de productiviteit gestimuleerd worden, ideaal dus voor een co-workingspace. Wanneer je met meerdere natuurlijke elementen werkt, bekom je het omgekeerde effect: ga je gaat ontspannen. Deze methode gebruik ik bij de ontspanningsruimtes en in het tijdelijk verblijf. Door vooral gebruik te maken van natuurlijke materialen, kleuren, texturen en vormen.

Wanneer je binnenkomt in de ruimte, bevindt zich aan de rechterkant het onthaal die ook als bar fungeert.

Even verderop kom je het auditorium tegen. Deze ruimte heeft een dubbele functie: als verbruiksruimte bij de bar of als presentatieruimte. Wanneer er een presentatie plaatsvindt, kunnen er 3 grote panelen verschoven worden waarop men kan projecteren. Na de presentatie kan deze gemakkelijk terug verplaatst worden naar de ruimte ernaast.

Voorbij het auditorium kom je de lockers tegen en daarna de grote open werkruimte. Hier zijn 4 grote tafels voorzien waar er 20 personen kunnen werken. Langs de linkerkant van de ruimte zijn er enkele aparte werkplaatsen voorzien die door middel van akoestische panelen afgesloten kunnen worden en omgevormd worden tot belruimte. Zo kan elke ruimte optimaal benut worden.

Wanneer je doorwandeld door de buitenruimte kom je een zitelement/trap tegen. Deze kan gebruikt worden om te werken of te ontspannen. Aan de rechterkant bevinden zich de meer ontspannen werkruimtes en de keuken, rechtdoor de rustige ontspanningsruimte met een pooltafel en drie sleepingspods.

Op de tussenverdieping bevindt zich de vergaderruimte voor 6 personen met uitzicht op de hele werkruimte. Nog een verdieping hoger is er plaats voor 4 private desk met uitzicht naar buiten of naar de grote open ruimte. Deze zijn uitgerust met een persoonlijke printer en een kleine kitchenette.

De toegang naar de vergaderruimte voor 12 personen en het tijdelijk verblijf bevindt zich naast de receptie/bar. De grote vergaderruimte is zo geplaatst, dat wanneer er bezoek is, deze niet door de werkruimte moet gaan en er zo geen mensen gestoord worden.

Het tijdelijk verblijf bestaat uit twee verdiepen, op de eerste verdieping de leefruimte en een keuken, op de tweede verdieping het slaapgedeelte met een ruime badkamer.